terapi-yetişkin(9)
Psikolog Kimdir ? Ne İş Yapar ? Terapi Ücretleri Nelerdir ?

İnsan davranışları üzerinde bilimsel incelemeler ve araştırmalar gerçekleştiren bilim dalına psikoloji adı verilir. Birden fazla psikoloji dalı vardır.  Psikoloji dallarında uzmanlaşan kişilere psikolog adı verilir. Bu yazımızda Psikolog kimdir? Psikolog ne iş yapar? Psikolog seans ücretleri nelerdir? gibi sorularınıza yanıtlar verdik.

Psikolog Nedir?

Psikologlar bedeniniz ve zihniniz üzerine çalışma gerçekleştiren kişilerdir. Psikolog kelimesinin direkt anlamına bakıldığında ise ruh bilimci anlamı taşır. Psikologlar kişilerin zihinsel ve ruhsal bozuklukları çözmek için çeşitli teori ve çalışmalar kullanırlar.  Psikolojik sorunların tespit ve tedavisini çeşitli terapiler yardımıyla gerçekleştirirler. Aynı zamanda bu alanda çeşitli araştırmalar yaparlar.

Psikologların birçok çalışma alanı bulunur. Psikologlar; cezaevi, kamu kurumları, hastane, özel klinik, adliye gibi birçok alanda hizmet verebilirler.

Psikologlar Ne İş Yapar?

Psikologlar genel olarak sadece danışanı dinleyen kişiler olarak bilinmektedir. Fakat öyle değildir. Araştırmacı, uygulayıcı psikologlar; danışanları olmadan farklı alanlarda çalışmalar gerçekleştirebilirler. Birçok farklı alanda çalışmalar gerçekleştirebilirler ama genel olarak psikologlar;

  • Sertifikasını ve eğitim aldığı testleri uygular
  • Test sonuçlarını test uygulanmasını isteyen kişi ve kuruluşlara yani hastane, hekim, psikiyatr gibi kişilere iletir
  • Danışanlarına psikolojik değerlendirmeler gerçekleştirir
  • Danışanlarının dürtülerini, davranışlarını ve güdülerini inceler
  • Danışanlarının yaşadığı problemleri psikoterapi yöntemiyle üstesinden gelmelerini sağlar
  • Danışanını ve seansı yönelttiği sorularla yönlendirir,
  • Genel olarak neden sonuç ilişkisi kurar
  • İlaç yetkileri bulunmadığından dolayı gerekli gördüğü durumlarda danışanını psikiyatriste yönlendirir
  • Konuşma terapisi ile birlikte konuşma zorluğu çeken danışanlarını tedavi eder
Psikolog Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Psikologlar, üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun kişilerdir. Farklı alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler ise o alanda yüksek lisans yapmaları gerekir. Psikolojinin istenilen bir anabilim dalında yüksek lisans gerçekleştiren kişiler ise uzman psikolog unvanını alırlar. Psikologlar uzmanlık alanlarına göre çalışma alanlarını seçebilirler.

Psikologda Olması Gereken Özellikler

  • Yüksek gözlem yeteneğine sahip olmalılar
  • Olayları farklı açılardan değerlendirebilmeliler
  • Bireyleri yargılamadan, küçük düşürmeden dinlemeliler
  • Sürekli yeniliklere açık olup, araştırmalar yaparak kendilerini geliştirmeliler
  • Konsantrasyon düzeyleri yüksek olmalıdır
  • Yeni test ve tekniklerin takipçisi olmalılar
Psikologlar Hangi Alanlarda Hizmet Verirler?

Psikologlar başlıca, psikolojik danışmanlık, boşanma danışmanlığı, aile terapisi, bireysel terapi, cinsel terapi, ebeveyn danışmanlık, çocuk terapisi gibi alanlarda hizmet verir. Psikologlar lisans eğitimini aldıktan sonra uzmanlık aldığı alanlarda çalışma haklarına sahiptirler.

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapide amaç, danışan kişinin yaşadığı zihinsel, ruhsal ya da hayatında var olan problemleri birlikte çözmektir. Bu problemler ruhsal sağlık problemler, hayatındaki var olan zorlu süreçler, kötü giden sosyal çevre ve arkadaşlık ilişkileri gibi kişiye rahatsızlık veren problemler olabilir.

Psikoterapiyle birlikte kişilerin yaşamlarındaki problemleri çözme yeteneği kazanırlar. Psikolojik destek, kişilere aile, çocuk, iş, sosyal hayat gibi alanlarda çözüm yolları geliştirmeyi sağlar.

Psikolog Fiyatları

Psikolojik hizmet içerisindeki psikologların, danışmanların ücretleri farklı şehirlerde farklılık gösterir. Farklı bir şehirde daha pahalıya aldığınız hizmeti, bir başka şehirde daha uygun fiyata aynı hizmete alabilirsiniz.

Psikolog randevu ücretleri; yüz yüze ve online olmak üzere değişiklik göstermektedir. Şişli Psikolog olarak seans ücretleri 400TL ile 750TL arasında değişiklik göstermektedir. Psikolog fiyatları ilçeden ilçeye göre ya da şehirden şehire göre değişebilir. Beşiktaş Psikolog olarak olarak ise yine aynı fiyatlar şeklinde değerlendirebilirsiniz.

Psikolog Randevu

Şişli Psikolog olarak psikolog randevusu almak veya psikolog seans ücretleri öğrenmek için web sitemiz üzerinde yer alan whatsapp butonunda iletişime geçebilirsiniz.

Hangi Durumda Psikoloğa Başvurmam Gerekir ?

Pek çok kişi fiziksel sağlık problemlerinin yanı sıra psikolojik bir problem yaşadığında bunu kabullenmekte zorlanabilmektedir. Gözardı edilen psikolojik sorunlar zaman ilerledikçe kişinin hayatında daha da büyüyerek baş edilmesi zor bir hal alabilir. Zaman içinde toplumda artan bilinçlenme hali ile artık insanların psikologlara karşı oluşmuş ön yargıları da aynı düzeyde azalmaya başlamıştır.

Herkesin psikoloğa başvurma sebebi birbirinden farklı olabilirken, henüz sebebini anlayamamış olduğunuz neden ya da belirtiler, bir psikolog tarafından destek almanız gerektiğini gösterebilir. Günlük yaşamda karşılaşılan problemler, ruhsal çöküntüler, normal seviyenin üstünde yaşanan öfke atakları, ikili ilişkiler veya kişinin genel iletişimde yaşadığı bir takım sorunlar kişiyi bir uzmandan destek alma fikrine yönlendirebilirken önemli soru ise “ Psikoloğa ne zaman başvurmalıyım ?” sorusudur.  Pek çok durum veya sorun karşısında bir psikolog desteği almak doğru bir yol haritasıdır. Bu durumlardan bazıları  ise;

  • Bireyin uzun süredir içerisinde bulunduğu depresif duygu durumu
  • Aşırı alınganlık gösterdiği ve özgüven eksikliği yaşaması durumu
  • Kalabalık ortamlarda bile kendini devamlı olarak yalnız hissetmesi
  • İkili ilişkilerde çözüme kavuşturulamayan problemlerin çoğalması
  • Devamlı olarak can sıkıntısı ile bunalım duygusunu yoğun bir şekilde hissetmesi
  • Dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemlerini yaşaması durumunda psikoloğa gidilmesi gerekmektedir.

Tüm bunların yanı sıra bireylerde yeni yeni fobilerin oluşması, panik atak durumları, yeme – içme, uyku, kaygı bozuklukları ya da bunun gibi çeşitli durumlarda da psikoloğa gidilmelidir.

Psikologların Çalışma Alanına Giren Tanılar

Kaygı bozuklukları (obsesif kompulsif bozukluk, yaygın kaygı bozukluğu, panik bozukluk)
Kişilik Bozuklukları
Şizofreni
Depresyon
Panik atak
Fobiler (Özgül Fobiler, Sosyal Fobi)
Dürtü kontrol sorunları
Duygu durumu değişiklikleri
Yeme bozuklukları
Uyku bozuklukları
Cinsel kimlik sorunları
Kayıp ve yasla başa çıkma
Öfke ve stresle başa çıkma
Kıskançlıkla ilgili sorunlar
Bağlanma problemleri
Özgüven kaynaklı sorunlar
Bedensel kaygılardan kaynaklanan sorunlar
İletişim problemleri
İkili ilişki sorunları ve ilişki yönetimi
Uyum problemleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir