Terapi Süreçleri

Ergen Terapisi Nedir?

Ergen terapisi, genel olarak 12-18 yaş grubundaki gençlerle yani ergenlik çağındaki kişilerle yapılan terapi çeşididir. Bu terapi çeşidinde ergenlik çağındaki kişilerin kendini tanıması, hayattan neler istediğini bilmesini, kişilere farklı bir bakış açısı kazanmaları konusunda destek olur. Terapiyle birlikte ergen bireyler çeşitli problemleri farklı bakış açılarıyla karşılarlar. Bu şekilde problemlerin asıl kaynağını anlayarak farklı çözüm yolları geliştirir. Sonuç olarak ergen bireyler kendileriyle barışıp çevre ilişkilerinde de olumlu gelişmeler yaşayacaklardır.

Ergen terapisinin uygulanmaması uzun vadede daha büyük psikolojik problemlerin oluşmasına yol açabilir. Ergenlik dönemindeki bireylerin yaşadığı değişimleri olumlu karşılaması adına ergen terapisi oldukça faydalı bir yere sahip. Çünkü bu dönem de hem duygusal hem de fiziksel birçok değişiklik yaşarlar.

 

Bu sorunlar :

  • Arkadaş çevresindeki sorunlar,
  • Sınav kaygısı,
  • Aile arasındaki problemler,
  • Takıntılı düşünceler,
  • Özgüven eksikliğinden doğan problemler
  • Yeme bozuklukları,
  • Stres,
  • Motivasyon konusunda eksiklikler,
  • Dikkat konusundaki problemler,
  • Cinsel kimlik kargaşaları,
  • Ders çalışma alışkanlığının olmaması,
  • Sosyal fobi gibi konularda sorun yaşıyor olabilirler.
  • Başarısızlık korkusu,
  • Arkadaş zorbalığı olabilirler
Ergen Terapisi Neden Önemli ve Gereklidir?

Ergen terapisiyle birlikte ergen kişiler yaşadıkları problemleri zarar almadan atlatabilirler. Hayattan ne beklediğine karar verirler.

Yaşanılan sorunlar büyümeden atlatılır. Bu sayede ilerleyen dönemlerde bu sorun daha büyük problem haline gelmez. Yani karşılaşılan problemler kişiye zarar vermeden çözüme ulaştırılır.

Bu süreci birlikte sağlıklı bir şekilde atlatabileceğiniz uzman psikologlarla ön görüşme sağlayabilirsiniz. Şişli Psikolog merkezimizde ki uzmanlarla görüşme ayarlamak için buraya tıklayınız.

Ergen Terapisine Ne Zaman İhtiyaç Vardır?

Ergenlik dönemiyle birlikte ergenler kendileriyle ve hatla ilgili bir anlam arayışına girmektedir. Ergenlik döneminde hem fiziksel değişiklikler hem de zihinsel değişiklikler kişiyle beraber olur. Bu değişimle birlikte kişilerde bazı problemler de yaşanır. Ergenlik dönemiyle birlikte vücudunda farklılıkları fark eden ergenler anlam arayışına girerler. Kim olduğunu, hayatın amacını, aile ve arkadaş çevresindeki ilişkileri gibi birçok konuyu anlamlandırmaya çalışır.

Ergenlik döneminde karşılaşılan problemler bir yere kadar oldukça normaldir. Sıklıkla karşılaşılan problemler olabilir. Ergenin arkadaş ilişkileriyle sorunlar yaşaması, aile arasında çatışma yaşaması, içe kapanması oldukça karşılaşılabilen durumlardır. Yaşanan bu problemler ileri boyuta gelince kişinin hayatını daha fazla etkilemeye başlar. Bu etkileme sürecinde profesyonel şekilde bir destek almak ergen kişinin yaşantısı bakımından önem taşır. İlerleyen dönemlerde bu problemler büyük sorunlara dönüşerek kişinin yetişkin dönemindeki hayatını etkileyebilir.

Ergen terapisi sadece ergenliğin getirdiği sorunlarda tercih edilmez. Travmatik durumlar yaşayan ergenlerde de terapi uygulanabilir. Taciz, tecavüz, ölüm gibi travmatik durumlarda da ergen terapisi kullanılabilir. Çünkü bu tip travmatik sorunların uzman yardımı almadan aşılması zordur. Uzman kişiler tarafından destek görmek travmaların yaratacağı olumsuz durumları minimalize eder. Hatta ortadan kaldırır.

Ergenlik döneminde karşılaşılan klasik problemler ve yaşanan ağır travmalar haricinde çocukluk döneminden itibaren kişilik problemleri yaşayan bireylerde ergen terapisine başvurabilir.

 

Ergen Terapisi Süreci

Terapi sürecine başlama genellikle ergen bireyin ebeveyni tarafından adım atmasıyla başlar. Çocuklarının hal ve hareketlerinde farklılık olduğunu gören aileler endişelenerek uzman kişilerden yardım almak ister. Aileler, çocuğunun bu problemler karşısında zorlanıp üstesinden gelemeyeceğini düşünürler ve oldukça endişelenirler. Terapiye gelen ergen bireyler zorla gelmiş olabilirler. Gelen kişilerin istekleri az da olabilir. Bazen de bazı ergenler kendi istekleriyle bu terapi sürecine başlamaya karar verirler.

Terapi sürecinde ilk olarak kişi zorla da gelmiş olsa öncellikli görüşülecek kişi anne ve babadır. Terapist anne ve babadan bireyin hangi sebepler doğrultusunda terapi ihtiyacının var olduğu sorgulanır. Bireyin nasıl davranış tutumu olduğu, yaşadığı problemler gibi konularda terapist bilgi edinir.

Genellikle terapist, ergen kişinin ilgisini kendisinde tutmak için hayatla ilgili sorular sorarak başlar. Terapi ihtiyacı doğuran konulara sonrasında geçiş yapar. Uzman kişi terapi süreçleri hakkında aileyi bilgilendirir.

Kişinin Ergenlik Döneminde Olduğunu Nasıl Anlaşılır?

Ergenlik dönemiyle birlikte kişinin fiziksel görünüşü de hızlı şekilde değişmeye başlar. Bu değişimler daha önce kişide var olmayan farklılıklardır.  Fiziksel görünümün haricinde kişinin davranışlarında da değişiklikler fark edilir.

Duygusal durumunda ani iniş çıkışlar, öfke problemleri, uyumsuzluk, memnuniyetsizlik gibi sorunlar baş gösterir. Kişi içine kapanır. Kalabalıktan uzaklaşarak yalnız kalma isteğinde artış olur. Bu noktada ebeveynler bu değişimleri takip etmelidir. 11 yaşından itibaren bu davranışların gözlemlenmesi normaldir.

Terapi sürecinde ilk olarak kişi zorla da gelmiş olsa öncellikli görüşülecek kişi anne ve babadır. Terapist anne ve babadan bireyin hangi sebepler doğrultusunda terapi ihtiyacının var olduğu sorgulanır. Bireyin nasıl davranış tutumu olduğu, yaşadığı problemler gibi konularda terapist bilgi edinir.

Genellikle terapist, ergen kişinin ilgisini kendisinde tutmak için hayatla ilgili sorular sorarak başlar. Terapi ihtiyacı doğuran konulara sonrasında geçiş yapar. Uzman kişi terapi süreçleri hakkında aileyi bilgilendirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir